Werken met kwetsbare gezinnen vanuit de IMH visie

Korien Heerink

Ambulant Hulpverlener / Bemiddelaar / Infant Family Associate (IMH)

Stel je maar eens voor, je hebt een eerste kindje, tijdens de kraamtijd verloopt alles rustig en slaapt je kindje goed en drinkt het zijn flesjes keurig leeg. De kraamhulp is net goed en wel de deur uit en dan begint het: je kindje wordt onrustiger met drinken, weigert soms de fles en het doorslapen in de nachten wordt lastiger.

Je eerste kind: alles is nieuw

Alles is nieuw voor jullie als ouders, iedereen om je heen heeft goedbedoelde adviezen en door al het slaaptekort raken jullie elkaar een beetje kwijt als partners. Wat zijn dan je eigen behoeftes, waar kun je elkaar wel vinden en wat heb je zelf meegekregen in je eigen opvoeding? Dit heeft je namelijk gevormd tot de ouder die je nu zelf bent.

De hulpvraag zit bijvoorbeeld nog bij het slaapprobleem van het kind, maar door de hulpvraag uit te vragen, uit te tekenen (vaak heel verhelderend!), video-opnames te maken en te analyseren, maar ook ouders vooral zelf te laten nadenken en in gesprek te laten gaan, komt vaak naar boven dat er onderliggende problematiek speelt. Dit gaat dan bijvoorbeeld om de onderliggende communicatie tussen ouders, maar ook over welke opvoeding ouders zelf hebben gehad. Dit nemen zij mee in hun eigen normen en waarden, gedachten en eigen handelen.

Samen kijken naar de ontwikkeling van jouw kind

Jonge ouders halen tegenwoordig veel informatie van social media over hoe een kind zich zou “moeten” ontwikkelen en wat je moet doen als je kind bijvoorbeeld niet doorslaapt. Hoe mooi is het dan, samen met ouders te kijken naar welke signalen het kindje geeft en ze zelf leren kijken welke behoeftes er onder liggen, zowel voor het kind als de ouder. Gaat het dan bijvoorbeeld over veiligheid, hechtingsrelaties of eigen ervaringen van ouders als kind.

Het systeem om het gezin heen heeft een duidelijke invloed op de relaties tussen ouder en kind. Er zijn bewuste en onbewuste relaties met eigen ouders, vriendinnen, buren, collega’s, etc die invloed hebben op de ideeën en gedachten van de ouder. Dit bepaalt bewust en onbewust weer hoe ouders met elkaar en met het kind omgaan. Het is mooi om ouders deze inzichten ook mee te geven.

Aansluiten bij de behoeftes van de ouders, dat is waar het om draait in de begeleiding van ouders. Ieder gezin is anders en iedere hulpvraag vraagt weer een ander antwoord.

Dat maakt het werken met deze gezinnen mooi!

Andere artikelen

ECHT met pubers werken

communicatieouderspuberstaaltieners

Jeetje wat een uitdaging zijn die pubers toch. Ze zijn lui, kunnen zich niet verplaatsen in iemand anders, denken alleen maar aan hun eigen belang en als je ze wat vraagt is alles te veel. Ze hebben een grote mond, doen waar ze zin in hebben en als je ze wat zegt krijg je een […]

Verder

Individuele begeleiding/behandeling voor ouders na de scheiding

GZ-psycholoogindividuele begeleidingoudersrouwscheidingtherapietrauma

Als je een kind hebt, ben je ouder. Dit is een van de rollen die je hebt in je leven. Daarnaast ben je ook zelf een kind (van je eigen ouders), werknemer, partner, oom/tante, buurman of buurvrouw en alle andere verschillende rollen die je kan hebben als individu. Na de scheiding van jouw ex-partner, blijft […]

Verder