Wanneer er (dreigend) contactverlies wordt gesignaleerd in een gezin, kan er vanuit Senzor de module “de Berg van Herstel” worden ingezet. De Berg van Herstel is een uniek hersteltraject met behulp van een spelmethodiek voor herstel bij signalering van (dreigend) contactverlies en hechtingsproblematiek.
De Berg van Herstel is een traject voor kinderen (vanaf ongeveer 4 jaar) en ouders waarbij een unieke spelmethodiek wordt aangereikt om aan de slag te gaan met contactverlies, ouderonthechting en hechtingsproblematiek. Dit alles onder begeleiding van een professional die is opgeleid in de toepassing van het traject en het spel.
Het traject met de spelmethodiek bestaat uit sessies met kind en ouder waarin het beklimmen van vier Bergen centraal staat. De Berg van Veilig Voelen, de Berg van Verbinding, de Berg van Liefde en de Berg van Erkenning. Tijdens het traject ontvangen ouders veel informatie over contactherstel en wat erbij komt kijken om hiermee aan de slag te gaan.
Er wordt van ouders inzet en commitment verwacht om te gaan werken aan contactherstel. Ouders en kinderen gaan stil staan bij hun eigen gedrag en patronen. Zelfinzicht en zelfsturing worden bevorderd. Een traject om te gaan werken aan contactherstel is niet eenvoudig en om die reden moeten ouders en kinderen uitgaan van ongeveer tien tot twaalf sessies. Bij voorkeur werken we met ouders gezamenlijk. Lukt dit absoluut niet dan wordt er met ouders apart gewerkt. De kinderen en/of jeugdigen worden altijd apart begeleid en hebben individuele sessies bij het spelen met de vier Bergen. Bij de laatste Berg is de insteek om gezamenlijk met ouder(s) en kind af te sluiten middels het daarvoor speciale opgezette spelbord met het boekje Mijn Verhaal Jouw Verhaal.
De Berg van Herstel start met een uitgebreide intake, uitleg en nulmeting. Hierna worden, samen met ouders, doelen opgesteld en deze worden vastgelegd in de “herstelovereenkomst” die beide ouders en het kind tekenen.
Allereerst wordt er gestart met gesprekken met kind waarbij de eerste berg “je veilig voelen” centraal staat. De begeleider gaat met het kind in gesprek, maar gaat ook aan de slag met ouders.
Vervolgens worden alle “bergen” doorlopen. Kinderen laten met het materiaal van het spel zien waar ze tegen aan lopen en wat hun wensen / randvoorwaarden zijn voor herstel. Ouders gaan met het beeldmateriaal aan de slag. Dit alles onder professionele begeleiding.
Senzor sluit hierbij aan bij het Internationale Verdrag inzake Rechten van het Kind (IVRK). Dit zegt namelijk:
- Dat ouders en kinderen recht hebben op onbelemmerde omgang met elkaar, ook na een scheiding;
- Dat kinderen recht hebben op een veilige en stimulerende omgeving.