ECHT met pubers werken

Richelle Koopman

Ambulant Hulpverlener / Bemiddelaar

Jeetje wat een uitdaging zijn die pubers toch. Ze zijn lui, kunnen zich niet verplaatsen in iemand anders, denken alleen maar aan hun eigen belang en als je ze wat vraagt is alles te veel. Ze hebben een grote mond, doen waar ze zin in hebben en als je ze wat zegt krijg je een weerwoord. Om moe van te worden.

Als je wat wil bereiken met die pubers zul je echt moeten werken…

Met echt bedoel ik: je moet ECHT zijn. Zonder vooroordeel, leeg luisteren, interesse tonen, je verplaatsen in de wereld van de puber. Ook al vind je er van alles van, of snap je niks van Snapchat… laat ze het je uitleggen. Zij weten er alles van! Ze willen dit graag met je delen.

Wees nieuwsgierig, praat hun taal, zeg dingen soms iets minder netjes dan je zou willen… Dus gebruik hun eigen taal en je zal merken dat jullie elkaar gaan verstaan.

Wanneer de puber bij jou als hulpverlener komt, kan het zijn dat je de zoveelste bent… wees vooral de eerste die echt interesse in ze heeft. Neem hem of haar serieus. Zonder oordeel, (die hebben ze vaak al genoeg gehoord) laat ze voelen dat ze bij jou een nieuwe kans krijgen. Wees de lege bladzijde en ga deze samen met hun vullen.

Ga op zoek naar de wensen en behoeften van de puber en hoor hoe hij/zij tegen “het probleem” aankijkt. Zij weten vaak wat er moet gebeuren en probeer hier samen een oplossing voor te bedenken.

Praten aan tafel… daar schiet je ECHT niet veel mee op. Pak de fiets, ga een stuk wandelen, ga op een bankje in het bos of aan het strand zitten en praat met elkaar. Zo hoeft de puber je niet aan te kijken en zul je zien dat de capuchon sneller af gaat en de houding steeds opener wordt.

Zoek de verbinding, dat doet Senzor wij ook

Bij Senzor vinden wij verbinding erg belangrijk. Het is belangrijk dat er een klik is met de cliënt/puber en hulpverlener. Vooral bij pubers is dit erg belangrijk. Wij kijken daarom vooraf wie zou kunnen aansluiten bij welke problematiek. Er wordt gecheckt of de klik er is en of er commitment is om met elkaar aan het werk te mogen.

Pubers hebben grenzen nodig. Deze grenzen kun je stellen als je in verbinding bent. Wanneer je tijdens het eerste gesprek gaat zeggen wat iemand wel en niet mag doen, ben je het kwijt. Vaak weten de jongeren zelf al een oplossingen zien zij zelf wel in dat het gedrag wat zij laten zien, niet wenselijk is. Ga daar samen over in gesprek. Hoe kijkt de jongere naar zijn gedrag, waar komt het vandaan, wat mist hij/zij en wat zijn de wensen. Dan hoor je ze ECHT.

Humor is ECHT cool. Zelfs de meest moeilijke onderwerpen kun je verlichten door een stuk humor. Een puber wil met je kunnen lachen. Om je kunnen lachen omdat je nu wel echt ouderwets of dom over komt. Laat dit toe! Voel je niet gekwetst. Pubers houden er van om iedereen om zich heen de gek aan te steken. Wanneer je hier met humor mee omgaat kom je echt een eind. Niet alles hoeft weggelachen te worden, maar het brengt jullie ergens.

Wanneer je ECHT met pubers werkt… zijn ze stiekem best wel leuk!

Andere artikelen

Werken met kwetsbare gezinnen vanuit de IMH visie

begeleidinghechtingimh nederlandkwetsbare gezinnenontwikkelingouders

Stel je maar eens voor, je hebt een eerste kindje, tijdens de kraamtijd verloopt alles rustig en slaapt je kindje goed en drinkt het zijn flesjes keurig leeg. De kraamhulp is net goed en wel de deur uit en dan begint het: je kindje wordt onrustiger met drinken, weigert soms de fles en het doorslapen […]

Verder

Individuele begeleiding/behandeling voor ouders na de scheiding

GZ-psycholoogindividuele begeleidingoudersrouwscheidingtherapietrauma

Als je een kind hebt, ben je ouder. Dit is een van de rollen die je hebt in je leven. Daarnaast ben je ook zelf een kind (van je eigen ouders), werknemer, partner, oom/tante, buurman of buurvrouw en alle andere verschillende rollen die je kan hebben als individu. Na de scheiding van jouw ex-partner, blijft […]

Verder