Individuele begeleiding/behandeling voor ouders na de scheiding

Malou Bolscher

GZ -psycholoog

Als je een kind hebt, ben je ouder. Dit is een van de rollen die je hebt in je leven. Daarnaast ben je ook zelf een kind (van je eigen ouders), werknemer, partner, oom/tante, buurman of buurvrouw en alle andere verschillende rollen die je kan hebben als individu. Na de scheiding van jouw ex-partner, blijft de rol als ouder bestaan

Een scheiding brengt altijd een rouwproces met zich mee.

Rouw bestaat uit 7 fasen, die wisselend, en altijd in een eigen tempo worden doorgemaakt. Niemand kan je hierin ‘pushen’, of tegenhouden. Dit proces maak jij zelf door. Om een gezond rouwproces door te kunnen maken, is het nodig om o.a. boos, gefrustreerd, verontwaardigd en verdrietig te kunnen en mogen zijn. Gezond rouwen betekent stilstaan bij het verlies, maar ook vooruit kunnen kijken, en weer mogelijkheden kunnen zien.

Het is soms lastig om met al deze (sterk) wisselende gevoelens en emoties goed om te gaan. Echter is het wel noodzakelijk om weer vooruit te kunnen kijken en ruimte te ervaren om na te denken over de toekomst; hoe wil ik het dan? En wat is belangrijk voor ons kind?

Al deze emoties kunnen je overvallen, omdat je zoiets nog nooit eerder hebt meegemaakt, of misschien juist wel, waardoor oud zeer naar boven komt. Soms raakt het gebeurtenissen van vroeger, zelfs mogelijke trauma’s die je eerder in je leven hebt doorgemaakt.

Daarnaast ontstaan er vaak allerlei zorgen; over je kind, over jezelf en/of over je ex-partner. Het kan je soms flink van je stuk brengen.

Hoe zorg je er dan voor, dat je kind hier zo min mogelijk hinder van ondervindt?

Dat is een behoorlijke uitdaging, want jouw rol als ouder blijft immers ‘gewoon’ actief; je kind moet altijd op je kunnen rekenen als een stabiele factor in zijn/haar leven, wil het zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen. Of je nu verdrietig, boos of blij bent; je zult er voor hem/haar moeten zijn. Want het heeft je nodig, omdat het afhankelijk is, maar ook als voorbeeld om te leren hoe je op een gezonde manier om kan gaan met emoties

Senzor biedt begeleiding en zo nodig therapie op maat voor ouders na een scheiding, om het ouderschap zo goed mogelijk te kunnen (blijven) vormgeven na een scheiding. Middels gezamenlijke en/of individuele gesprekken wordt aandacht besteed aan de belangrijkste behoeften en wensen die er liggen en de voorwaarden die nodig zijn om het traject van ouderschap na scheiden te laten slagen. Je zult immers éérst voor jezelf moeten zorgen, alvorens je goed voor een ander kan zorgen. Goed voor jezelf zorgen is lang niet altijd vanzelfsprekend. Het is dan ook een van de belangrijkste doelen van de therapie, en de bedoeling is dat je dit zo snel mogelijk (weer) zelfstandig kan, onafhankelijk van zorg.

Kinderen leren door kopiëren

De wetenschap leert ons dat de ontwikkeling van kinderen maar voor een klein deel genetisch bepaald zijn. Het overgrote deel wordt bepaald door de omstandigheden waarin het kind opgroeit. Dit is een complex samenspel van veel verschillende factoren. Een belangrijke daarvan, is de rol van de opvoeder/ouder. Kinderen leren door te kopiëren. Wanneer de ouder een goed voorbeeld kan zijn, scheelt dit voor de ontwikkeling van het kind al de helft. Het kan dan leren om gezonde keuzes te maken en adequaat te handelen in moeilijke situaties.

Behandeling door een GZ-psycholoog

Een GZ-psycholoog kan de ouder helpen om te kijken naar zichzelf en welk voorbeeld zij willen zijn voor hun kind, maar ook hoe zij dit kunnen bewerkstelligen en goed kunnen overbrengen op hun kind.

Tevens kan de psycholoog zicht krijgen op werkpunten die er liggen achter de hulpvraag die vaak aan de oppervlakte ligt (b.v.: “Help me bij het maken van afspraken met de andere ouder”). Om in de oppervlakkige hulpvraag te kunnen voorzien, is het soms nodig om oude patronen (die diep zijn ingesleten!) los te laten en gedragsveranderingen door te voeren, b.v. door middel van cognitieve gedragstherapie.

Hier kan een psycholoog van meerwaarde zijn. Want waar komen deze patronen vandaan, en hoe kan je ze dan doorbreken? Kán dit überhaupt wel in dit geval? Of moet er misschien een andere weg worden ingeslagen?

Soms moeten eerst (oude) trauma’s worden opgeruimd door middel van traumatherapie. De psycholoog bespreekt samen met de ouder aan welke hulpvragen er gewerkt wordt. Samen wordt er gekeken naar steunende factoren en factoren die het moeilijker maken. Dit allemaal als doel om meer rust te vinden, beter om te gaan met alle emoties en meer beschikbaar te zijn voor het kind. Zodat je de ouder kan zijn voor je kind die je graag wilt zijn!

Andere artikelen

Werken met kwetsbare gezinnen vanuit de IMH visie

begeleidinghechtingimh nederlandkwetsbare gezinnenontwikkelingouders

Stel je maar eens voor, je hebt een eerste kindje, tijdens de kraamtijd verloopt alles rustig en slaapt je kindje goed en drinkt het zijn flesjes keurig leeg. De kraamhulp is net goed en wel de deur uit en dan begint het: je kindje wordt onrustiger met drinken, weigert soms de fles en het doorslapen […]

Verder

ECHT met pubers werken

communicatieouderspuberstaaltieners

Jeetje wat een uitdaging zijn die pubers toch. Ze zijn lui, kunnen zich niet verplaatsen in iemand anders, denken alleen maar aan hun eigen belang en als je ze wat vraagt is alles te veel. Ze hebben een grote mond, doen waar ze zin in hebben en als je ze wat zegt krijg je een […]

Verder